Posjeta zaposlenika „Una Consulting-a“ postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću

22.03.2017
Posjeta zaposlenika „Una Consulting-a“ postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću

Zaposlenici „Una Consulting-a“ 2. marta 2017. godine, nakon uspješno realiziranih poslova nadzora nad izvođenjem radova, posjetili su postrojenje za  prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću. Tom prilikom organiziran je stručni obilazak postrojenja, gdje su kolege iz tehničkog tima, koji su posljednje 3 godine  uključeni u fazu projektovanja i nadzora nad izgradnjom postrojenja, pojasnili ostalim kolegama kompletan proces prečišćavanja koji se odvija u izgrađenim objektima kao i neke od karakteristika objekata u sistemu.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i priključenje na snabdijevanje električnom energijom završeno je u januaru 2017. godine. Postrojenje je pušteno u  probni rad 6. marta 2017. godine kako bi se ispunili ciljevi projekta i opravdala grant sredstva koja je investitor dobio iz IPA fondova, Europske Unije i KfW banke. U narednom periodu je potrebno priključiti sve korisnike usluga na javni kanalizacioni sistem.  Time će se značajno unaprijediti kvaliteta usluga odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u gradu Bihaću, ali i kvaliteta vode rijeke Une kako u samom gradu tako i nizvodno.

Projekt izgradnje postrojenja, u financijskom i organizacionom smislu, je najveći projekt koji je Grad Bihać realizirao u proteklih dvadeset i više godina, a koji ga stavlja među prve gradove u BiH koji su riješili pitanje prečišćavanja otpadnih voda.