Završen projekat rekonstrukcije i proširenja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Sarajeva

22.12.2016
Završen projekat rekonstrukcije i proširenja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Sarajeva  
U Sarajevu je krajem mjeseca novembra 2016. godine uspješno završen projekat rekonstrukcije i proširenja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Sarajeva (PPOV), na čijoj je realizaciji inžinjerski tim Una Consultinga, zajedno sa partnerskom firmom Holinger AG iz Švicarske, bio angažiran od 2012. godine.
Projekat je realizovan u dvije faze. U prvoj fazi projekta, konzorcij Holinger-Una Consulting je izvršio aktivnosti analize ranije izrađene studijske i projektne dokumentacije, te je izradio Idejno rješenja PPOV-a za 600 000 ekvivalentnih stanovnika, kao i aktivnosti izrade tenderske dokumentacije, te evaluaciju ponuda za odabir izvođača radova na rekonstrukciji i proširenju PPOV-a.
U drugoj fazi, konzorcij sastavljen on firmi Unioninvest iz Sarajeva i Passavant Roediger iz Njemačke je, potpisom ugovora sa Javnim komunalnim preduzećem Vodovod i kanalizacija Sarajevo, preuzeo odgovornost da izradi Glavni projekat PPOV-a, da izvrši sve građevinske radove na rekonstrukciji i proširenju PPOV, da nabavi i instalira potrebu mašinsku i elektro opremu, te da pusti PPOV u funkciju kroz probni rad.

Kroz cijeli period implementacije ugovora za izvođenje radova, konzorcij Holinger-Una Consulting je bio zadužen za vršenje nadzora nad svim aktivnostima izvođača radova uključujući reviziju glavnog projekta i svih izvedbenih dokumenata, nadzor nad građevinskim radovima, nad nabavkom i instalacijom elektro i mašinske opreme, nadzor nad puštanjem postrojenja u rad, te za generalno vođenje projekta u ime investitora.

Tokom realizacije projekta, izvršena je potpuna građevinska rekonstrukcija i sanacija svih objekata postojećeg postrojenja koje je izgrađeno osamdesetih godina proteklog stoljeća, izgrađeni su dodatni novi objekti, potrebni da bi se zadovoljili savremeni standardi i propisi koji važe za oblast prečišćavanja otpadnih voda, a koji su usklađeni sa Europskom regulativom. Osim toga, nabavljena je i ugrađena, te puštena u funkciju, nova savremena mašinska i elektro oprema za cijelo postrojenje.
Projekat je finansiran od strane Svjetske banke kroz kreditna sredstva odobrena za Projekat otpadnih voda Sarajeva, te od strane Europske komisije kroz IPA grant.